woensdag 18 september 2013

Welke resolutie heb jij nodig?

Op veel actiecamera's zitten verschillende mogelijkheden wat betreft de filmresolutie en het aantal frames per seconde waarin gefilmd kan worden. Maar wat zijn nou de beste resoluties voor welke situatie? En hoeveel frames per seconde heb ik nodig als ik een vette slow motion van een actie wil maken?

Laten we beginnen met de resolutie. De meeste actiecamera's die tegenwoordig op de markt worden gebracht kunnen filmen in Full-HD. Dat is een resolutie van 1920x1080 pixels, ook wel 1080p genoemd. Verder wordt er ook veel gebruik gemaakt van HD-ready, een resolutie van 1280x720 pixels, ook wel 720p genoemd. Deze resoluties zijn het meest geschikt voor breedbeeld televisies, en bijna elke laptop, televisie of computerbeeldscherm maakt gebruik van deze resoluties. Veel camera's ondersteunen ook lagere resoluties waardoor er met meer frames per seconde gefilmd kan worden, maar hier zometeen meer over.

Met de resolutie 1080p zijn jouw beelden op het scherpst. Hoe hoger de resolutie van jouw beelden, hoe meer pixels er op je scherm verschijnen en hoe scherpter de beelden dus zijn. Waarom zou je dan kiezen voor een lagere resolutie? Dat heeft voornamelijk twee redenen. Ten eerste de grootte van je video. Hoe hoger de resolutie waarin je filmt, hoe meer ruimte deze inneemt op je geheugenkaartje of geheugen van je camera. Als je maar beperkte ruimte hebt, kun je er dus voor kiezen om in een iets lagere resolutie te filmen en zo meer ruimte over te houden voor al je beelden.

De tweede reden om in een lagere resolutie te filmen is het aantal frames per seconde. Als u filmt, neemt uw camera eigenlijk heel snel foto's. Deze foto's, ook wel frames genoemd, worden achter elkaar afgespeeld waardoor u bewegend beeld te zien krijgt. Als je in 30 frames per seconde filmt, worden er dus elke seconde dat je opneemt, 30 frames vast gelegd. In veel gevallen is het zo dat hoe hoger de resolutie is, des te lager is het aantal frames per seconde. Dit komt omdat het aantal frames per seconde ook invloed heeft op de grootte van het videobestand. Met een hoge resolutie en een hoog aantal frames per seconde word je video dus al heel snel heel erg groot. Daarom wordt er dus voor gekozen om het aantal frames per seconde in lagere resoluties hoger te maken.

Maar welke resolutie is nou het beste voor welke situatie? Voor de optimale instellingen kijken wij altijd eerst naar het aantal frames per seconde dat we nodig hebben, en hier kiezen we de hoogste resolutie bij.

Voor heftige actie of beelden die veel bewegen of trillen, vinden wij het optimaal om met minstens 50 frames per seconde. Hiermee kun je de beelden zeker 2x zo langzaam afspelen zonder dat de beelden gaan stotteren. Ook worden hiermee de trillingen minder zichtbaar.

Voor beelden bij schemer of in het donker raden we aan om juist minder frames per seconde te gebruiken en de resolutie zo hoog mogelijk. Hoe meer frames er worden vastgelegd, hoe korter de sluitertijd van de camera is en er dus minder tijd is voor het licht om binnen te komen. Daardoor worden de beelden nog donkerder.

Wil je een goede slow motion maken, waarbij je de beelden zo langzaam mogelijk afspeelt? Film dan met zo veel mogelijk frames per seconde. Het kan zijn dat hierdoor je beeld minder scherp wordt, maar als je de beelden gaat vertragen wil je niet dat je filmpje gaat stotteren, en dat gebeurd bij te weinig frames per seconde.

Voor meer vragen over resoluties en andere instellingen op je camera, neem gerust contact op met ons. Onze contactgegevens kun je vinden op de Actionmounts contactpagina of via Facebook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten