vrijdag 13 september 2013

Voordelen van een actiecamera

Tegenwoordig wordt het gebruik van actiecamera's steeds groter. TV-programma's gebruiken het, maar ook veel vakantiegangers hebben een GoPro, Rollei, Sony of andere actiecamera. Waarom gebruiken zij zo een camera in plaats van een normale camera?

Wat is nu eigenlijk een actiecamera en waarin onderscheidt deze zich van normale camera’s? Allereerst is een actiecamera vaak een stuk kleiner dan normale camera’s. Bij het filmen van activiteiten is het namelijk erg onhandig als je met een grote en zware camera in je handen loopt. Het formaat zorgt er voor dat je weinig tot niets van de camera merkt en zo ongestoord alle actie kan beleven.

Naast het feit dat de camera een stuk handzamer is als deze klein en licht is, geeft het ook een voordeel met het bevestigen van je camera. Een grote camera is lastig op je helm, borst, monopod of andere plek te bevestigen.

Niet alleen in het formaat is de actiecamera anders dan normale camera’s. Ook de lens is vaak anders. In bijna alle actiecamera’s wordt gebruik gemaakt van een groothoeklens. Dit is een lens die een grotere kijkhoek heeft dan normaal. In veel camera’s wordt gebruik gemaakt van een 170 graden of 135 graden groothoeklens. Dit werkt als volgt:

De normale lens heeft een kleinere kijkhoek, maar heeft een verder bereik dan de actiecamera. Door de groothoeklens ziet de actiecamera echter bijna alles wat zich voor hem bevindt. Hierdoor legt de camera een stuk meer actie van dichtbij vast dan dat een normale camera zou doen. Het nadeel van de groothoeklens is dat deze dus minder goed kan inzoomen en dat de focus ligt op wat er dichtbij gebeurd. Gelukkig is de camera vaak klein en handzaam, waardoor we de camera dicht bij de actie kunnen houden en zo alle actie in beeld krijgen.

Verder maken een aantal camera’s ook gebruik van geavanceerde stabilisatie technologie. Hierdoor worden beelden die met een normale camera erg trillerig zouden zijn, een stuk stabieler. Bijna elk merk dat tegenwoordig een actiecamera uitbrengt, maakt gebruik van deze technologie.

Als laatste verschil kijken we naar de behuizing. De actiecamera's van GoPro, Rollei, Sony en nog veel meer worden allemaal geleverd met een waterdichte behuizing. Hiermee kunnen sommige actiecamera's tot wel 60 meter onder water! Het voordeel van deze behuizing is dat deze dus nat kan worden, zonder dat je camera beschadigd. Ook je lens is hiermee een stuk veiliger dan normaal.

De grootste verschillen tussen een actiecamera en een normale camera zijn dus het handzame formaat, het verschil wat betreft de kijkhoek van de lens, het gebruik van stabilisatie technologie en de waterdichte behuizing. Wil jij alle actie zo goed mogelijk vastleggen, maak dan altijd gebruik van een actiecamera. Voor alle goedkope accessoires voor jouw GoPro of andere actiecamera ga je naar Actionmounts.nl!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten